Hoppa med i projektplanen!
#räddabässen
Loket innan restaureringen kom igång år 2016.
Lillbässen under restaurering i Jockis.
Lokets restaurering
År 2016 flyttades Fiskars Lillbässen till Jockis för att restaureras. Målsättningen med restaureringen har varit att stoppa lokets förfall, återställa lokets ursprungliga utseende, bland annat gällande färgsättning och detaljer samt att sätta loket i körskick. Som restauratör fungerar ångmaskinsspecialist Juha-Pekka Viitanen. Han använder traditionella material, hantverksfärdigheter samt upprätthåller traditionen att restaurera ångmaskiner med gamla verktyg, vilka ursprungligen kom från SJ:s maskinverkstad. Restaureringen dokumenteras genom fotografering och filminspelning.
Restaureringen är nu inne på slutrakan, varefter målsättningen är att loket återvänder till sina hemtrakter. Ekonomiskt stöd för restaureringen har erhållits av otaliga föreningar, fonder, stiftelser, företag och privatpersoner bl.a. genom Kulttuurilahja-insamlingen och gräsrotsfinansieringskampanjen hösten 2024. Ett varmt tack till alla som deltagit!
Lokstallet - en upplevelse- och lärmiljö
Fiskars museum vill dela med sig av Fiskars Lillbässens och den smalspåriga järnvägens historia till besökare och kommande generationer genom skapandet av en upplevelse- och lärmiljö. Den ursprungliga tanken var att restaurera gamla smedjan i övre bruket till lokstall och på så sätt skapa större museihelhet vid Hammarbacken i övre bruket. Vi ville också ge besökarna möjlighet att åka med tåget genom att återskapa en smalspårig järnväg mellan övre och nedre bruket. Trots flera tappra försök de senaste åren har det tillsvidare inte funnits förutsättningar till förverkligande av de planerna.
Den rådande målsättningen är att Fiskars hembygdsförening år 2025 ska låta uppföra en ny byggnad som ska fungera som lokstall inklusive upplevelse- och lärmiljö. Vi vill berätta Lillbässens historia både genom att presentera loket i drift och med hjälp av guidningar och digitalt innehåll. Vid olika evenemang ingår det i upplevelsen att få se loket tuffa fram på ett kort servcie spår och höra Lillbässens ångvissla ljuda igen. Det digitala lärmaterialet kommer att bestå av mediaguider, med text, bild och audioinnehåll samt videomaterial, som är tillgängligt för besökare dygnet runt alla dagar i veckan. Lokstallet kommer att vara en del av museets Levande historia tema och riktas till besökare i alla åldrar.
Lokstallet är planerat av Arkkitehtitoimisto Rooa Fiskars ja Arkkitehtuuristudio Luomus.
Ritningar för Lillbässens lokstall år 2024
Hållbarhetsaspekter och miljöpåverkan
Vid planeringen av lokstallet har vi utgått ifrån att byggnaden ska passa in i brukets kulturmiljö och ha en lång livslängd. Att bygga hus med lång livslängd är det effektivaste sättet att minska på miljöbelastning och speciellt koldioxidutsläpp i anknytning till byggande. Ekologisk hållbarhet har beaktats i valet av lokstallets byggnadsmaterial. Den platsbyggda massiva tegelstommen är en hållbar, tålig och miljövänlig lösning. Den homogena tegelfasaden består endast av lertegel och murbruk, vilket gör den mindre känslig för fuktskador än dagens flerskiktskonstruktioner. Den är också lätt att reparera utan att hela väggstrukturen behöver öppnas. Vid slutet av sin livscykel utgör teglet inget problemavfall utan kan återvinnas.
Själva ångloket som uppvärms med ved kan anses vara dåligt för både hälsan och miljön. För att minska ånglokets hälso- och klimatpåverkan, men ändå erbjuda möjlighet att uppleva ett fungerande lok, kommer det att köras måttligt, i medeltal sju gånger per säsong. Vedförbrukningen blir då högst 3,5 kubik/år och vattenförbrukningen högst 3500 liter/år. Röken som bildas vid eldningen styrs med hjälp av en fläkt till en kåpa som filtrerar rökpartiklarna innan rökgaserna släps ut genom skorstenen. Eventuella restoljor från oljande av hjul och övrig mekanik separeras i avloppet och medan vattnet i maskinen förvandlas till ren vattenånga.
Tillgänglighet
Till Fiskars museums principer hör att välkomna alla slags besökare oavsett kön, ålder, etnicitet, religion, sexuell läggning och funktionshinder. I lokstallet hoppas vi skapa tillfällen för olika generationer att mötas och dela kunskap om industrihistoria och brukets traditioner. Både lokstallets publika utrymmen och personalutrymmen planeras därför så tillgängliga som möjligt. I lokstallets planering har vi även beaktat att loket ska kunna ses genom lokstallets stora fönster, vilken tid som helst på dygnet, året runt.
Tillgängligheten kommer också att beaktas vid skapandet av digitala innehåll för lärmiljön. Vi vill förmedla kunskap om Fiskars ånglok, smalspåriga järnvägar och ångteknikens betydelse på ett mångsidigt sätt för att nå så många målgrupper som möjligt.
Bli delaktig via Bässens vänner volontärgruppen
Är du intresserad av att vara med och utveckla lokstallets verksamhet samt underhålla, köra och presentera Lillbässen för besökare, så kan du anmäla dig som Bässens vänner volontär! Tillsvidare har gruppens medlemmar bidragit med kunskap om lok- och järnvägar, vilket vi på museet är oerhört tacksamma för. Men när loket återvänder till bruket får volontärerna också delta i det praktiska arbetet i lokstallet. Läs mer om museets volontärverksamhet och hur du kan anmäla dig här.
Projektets arbetsgrupp
Projektet Rädda Bässen administreras av Fiskars museum, tills vars samlingar loket hör. Museets upprätthålls av Fiskars hembygdsförening r.f. För att driva projektet har vi skapat en arbetsgrupp bestående av museipersonal, föreningens representanter och sakkunniga volontärer.
Projektet förverkligas i ett tätt samarbete med Fiskars Group, som förvaltar fastigheter och mark i Fiskars bruk och Fiskars byförening, som representerar och rår om invånarna i bruket.
Finlands järnvägsmuseum stöder projektet genom specialkunskap om ånglok och restaurering. Trafikledsverket, NRC Group och Traficom ger Rädda Bässen projektet sakkunnigråd gällande järnvägsbanor.
Mer information om projektet ger:
Museichef Emi Ingo, emi.ingo@fiskarsmuseum.fi
Projektet stöds av
I samarbete
FINLANDS JÄRNVÄGSMUSEUM
Finlands Järnvägsmuseum är ett nationellt specialmuseum. Museet presenterar landets järnvägshistoria och är en av huvudsamarbetspartnerna i projektet Rädda Bässen
www.rautatiemuseo.fi
FOLKETS KULTURFOND
Genom att understöda Kulttuurilahja som upprätthålls av Folkets Kulturfond är du med och förverkligar finländska drömmar. Genom sidan kan du understöda projekt inom kultur, vetenskap, konst och bildning.
www.kulttuurilahja.fi