Hoppa med i projektplanen!

 

#räddabässen

Loket innan restaureringen kom igång år 2016.

Lillbässen under restaurering i Jockis.

Lokets restaurering

År 2016 flyttades Fiskars Lillbässen till Jockis för att restaureras. Målsättningen med restaureringen har varit att stoppa lokets förfall, återställa lokets ursprungliga utseende, bland annat gällande färgsättning och detaljer samt att sätta loket i körskick. Som restauratör fungerar ångmaskinsspecialist Juha-Pekka Viitanen. Han använder traditionella material, hantverksfärdigheter samt upprätthåller traditionen att restaurera ångmaskiner med gamla verktyg, vilka ursprungligen kom från SJ:s maskinverkstad. Restaureringen dokumenteras genom fotografering och filminspelning.

Under år 2024 är restaureringen inne på slutrakan, varefter målsättningen är att loket återvänder till sina hemtrakter. Ekonomiskt stöd för restaureringen har erhållits av otaliga föreningar, fonder, stiftelser, företag och privatpersoner bl.a. genom Kulttuurilahja-insamlingen och gräsrotsfinansieringskampanjen hösten 2024. Ett varmt tack till alla som deltagit såhär långt!

Lokstallet - en upplevelse- och lärmiljö
Fiskars museum vill dela med sig av Fiskars Lillbässens och den smalspåriga järnvägens historia till besökare och kommande generationer genom skapandet av en upplevelse- och lärmiljö. Den ursprungliga tanken var att restaurera gamla smedjan i övre bruket till lokstall och på så sätt skapa större museihelhet vid Hammarbacken i övre bruket. Vi ville också ge besökarna möjlighet att åka med tåget genom att återskapa en smalspårig järnväg mellan övre och nedre bruket. Trots flera tappra försök de senaste åren har det inte funnits förutsättningar till förverkligande av de planerna.

Den rådande målsättningen är att Fiskars hembygdsförening år 2025 ska låta uppföra en ny byggnad som ska fungera som lokstall inklusive upplevelse- och lärmiljö. Vi vill presentera Lillbässens historia både genom att levandegöra ånglokstekniken och med hjälp av guidningar och digitalt innehåll. Genom lokstallets stora fönster ska man kunna se loket också då museets guider inte är på plats. Vid olika evenemang ska man kunna känna rök- och järnvägsdoften och höra Lillbässens ångvissla ljuda igen, då Lillbässen tuffar fram på ett kort servicespår. Det digitala lärmaterialet kommer att bestå av t.ex. audio-guider, videoinnehåll eller spel, som är tillgängligt för besökare dygnet runt alla dagar i veckan. Lokstallet kommer att vara en del av museets Levande historia tema och riktas till besökare i alla åldrar.

Lokstallet är planerat av Arkkitehtitoimisto Rooa Fiskars ja Arkkitehtuuristudio Luomus.

Ritningar för Lillbässens lokstall år 2024

Bässens vänner volontärer
Att levandegöra och sköta om ett kördugligt lok kommer att kräva kunniga händer och intresserade volontärer. För det ändamålet har vi skapat volontärgruppen Bässens vänner. Tillsvidare har gruppens medlemmar bidragit med kunskap om lok- och järnvägar, vilket vi på museet är oerhört tacksamma för. När loket återvänder till bruket får volontärerna delta i arbetet med loket också i praktiken. Då kommer vi även att ge möjlighet för lokala ungdomar att bli delaktiga i verksamheten. Läs mer om volontärverksamheten på museet och hur du kan delta här.

Projektets arbetsgrupp
Projektet Rädda Bässen administreras av Fiskars museum, tills vars samlingar loket hör. Museets upprätthålls av Fiskars hembygdsförening r.f. För att driva projektet har vi skapat en arbetsgrupp bestående av museipersonal, föreningens representanter och sakkunniga volontärer.

Projektet förverkligas i ett tätt samarbete med Fiskars Group, som förvaltar fastigheter och mark i Fiskars bruk och Fiskars byförening, som representerar och rår om invånarna i bruket.

Finlands järnvägsmuseum stöder projektet genom specialkunskap om ånglok och restaurering. Trafikledsverket, NRC Group och Traficom ger Rädda Bässen projektet sakkunnigråd gällande järnvägsbanor.

Mer information om projektet ger:
Museichef Emi Ingo, emi.ingo@fiskarsmuseum.fi

 
 

Projektet stöds av

Ekenäs_Energi_logo-page-001.jpg
 

I samarbete

FISKARS MUSEUM Fiskars museum är ett professionellt skött museum i västra Nyland som grundats 1949. Ångloket Lill-Bässen hör till museets samling.www.fiskarsmuseum.fi

FISKARS MUSEUM
Fiskars museum är ett professionellt skött museum i västra Nyland som grundats 1949. Ångloket Lill-Bässen hör till museets samling.

www.fiskarsmuseum.fi

FINLANDS JÄRNVÄGSMUSEUM Finlands Järnvägsmuseum är ett nationellt specialmuseum. Museet presenterar landets järnvägshistoria och är en av huvudsamarbetspartnerna i projektet Rädda Bässenwww.rautatiemuseo.fi

FINLANDS JÄRNVÄGSMUSEUM
Finlands Järnvägsmuseum är ett nationellt specialmuseum. Museet presenterar landets järnvägshistoria och är en av huvudsamarbetspartnerna i projektet Rädda Bässen

www.rautatiemuseo.fi

FOLKETS KULTURFOND Genom att understöda Kulttuurilahja som upprätthålls av Folkets Kulturfond är du med och förverkligar finländska drömmar. Genom sidan kan du understöda projekt inom kultur, vetenskap, konst och bildning.www.kulttuurilahja.fi

FOLKETS KULTURFOND
Genom att understöda Kulttuurilahja som upprätthålls av Folkets Kulturfond är du med och förverkligar finländska drömmar. Genom sidan kan du understöda projekt inom kultur, vetenskap, konst och bildning.

www.kulttuurilahja.fi

Fiskars Group.jpg

Fiskars museum, Åkerraden 13 10470 Fiskars, info@fiskarsmuseum.fi

www.fiskarsmuseum.fi